Program
Atletika - 08.07.2022 18:07

Atletické majstrovstvá sveta budú s piatimi Slovákmi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Od 15. do 24. júla budú v americkom Eugene prebiehať atletické majstrovstvá sveta, kam Slovensko vysiela päťčlennú výpravu. Reprezentovať nás budú tri ženy a dvaja muži, pričom v technických disciplínach nebudeme mať žiadne zastúpenie. Všetci naši atléti sú chodcami respektíve bežcami a v nabitej konkurencii sa budú koncentrovať najmä na vlastný výkon a prácu s tohtosezónnym alebo historickým osobným maximom. Oproti minulým MS sa šírka našej nominácie zúžila o jedného člena, pričom ešte zhruba rok nazad boli vyhliadky oveľa priaznivejšie. Môžu za to aj zranenia, keďže duo Zapletalová - Morvay nemôžu štartovať napriek tomu, že držia kvalifikačný limit. Mária Katerinka Czaková si plní materské povinnosti, zatiaľ čo Hrašnovej, Lomnickému a Volkovi kvalifikačné výkony pošramotili práve zdravotné patálie.

Aj tohtoročnú kvalifikáciu do veľkej miery "dopĺňa" svetový renking, čo nevyhovovalo Viktórii Forsterovej, Gabriele Gajanovej, Martinovi Kučerovi ani Veronike Kaňuchovej a skončili tesne pod červenou čiarou. "Samozrejme, čakali sme, že tím, ktorý pocestuje do Eugene, bude podobne veľký ako ten, ktorý sme mali v Tokiu. Žiaľ, početnosť nášho tímu výrazne ovplyvnili zdravotné komplikácie, kvalifikačný renking a, samozrejme, aj fakt, že Matej Tóth ukončil kariéru a Mária Katerinka Czaková je na materskej dovolenke," priznal pre web atletického zväzu šéftréner Martin Pupiš. V Tokiu sme mali deväť atlétov.

Každé umiestnenie v prvej dvadsiatke by bolo pre Slovensko potešiteľnou správou a aj príjemným prekvapením. Všetci naši kvalifikanti totiž na seniorských majstrovstvách sveta absolvujú svoju premiéru. V behu na 400 metrov prekážok nás bude reprezentovať Daniela Ledecká, ktorá si v júni v Prahe odbehla osobné maximum a dobrú formu potvrdila aj v Šamoríne, Ostrave, Štokholme či v našom priamom prenose v Turku. Chodeckú tridsaťpäťku si v Oregone prejde Hana Burzalová s Emou Hačundovou, Dominik Černý sa pustí do chôdze na 20 kilometrov a Miroslav Úradník absolvuje 35-kilometrovú chodeckú trať.