Program
Atletika - 29.06.2022 15:29

Banská Bystrica sa chopí ďalšieho veľkého atletického podujatia

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Banská Bystrica prežíva vrcholiace prípravy na Európsky olympijský festival mládeže, ktorý štartuje 24. júla, a do rúk dostala ďalší prestížny atletický event. Vynovený štadión na Štiavničkách bude dejiskom Majstrovstiev Európy v ľahkej atletike do 18 rokov 2024. Kontinentálna špička v tejto vekovej kategórii sa stretne v polovici júla a ich boje budú trvať šesť dní. Slovenský atletický zväz získanú dôveru vysvetľuje ako vyústenie dlhoročnej práce v snahe získať taký kredit, aby Slovensko mohlo hostiť šampionát.

Nové možnosti Banskobystričanom ponúkla modernizácia športového stánku, ktorý sa dočkal nového bežeckého oválu. "Poslednou podmienkou bolo podpísanie kontraktu, čo v praxi znamená, že sme potrebovali podpis zo strany organizátora Slovenského atletického zväzu a zo strany mesta Banská Bystrica. A keďže už máme za sebou aj tento posledný krok, tak môžeme oficiálne potvrdiť, že naše zmodernizované Štiavničky budú dejiskom tohto významného európskeho podujatia," potvrdil dlhšie chystanú záležitosť Peter Korčok, ktorý stojí na čele slovenskej atletiky. Nešlo však len o modernejší štadión. SAZ sa v kandidatúre mohol oprieť aj o dlhoročnú a úspešnú organizáciu mítingu PTS, Banskobystricej latky alebo EYOF.

Majstrovstvá Európy v "osemnástke" píšu svoju históriu od roku 2016, kedy bolo ich dejiskom gruzínske Tbilisi. Pokračovalo sa v maďarskom Györe a v pocovidovej ére sa ide práve pod Urpín. V hre bolo aj talianske mesto Rieti, ktoré malo šampionát hostiť pred dvomi rokmi. Covidom zrušený usporiadateľ sa však nakoniec uchádzal až o rok 2026. Podobne ako EYOF, aj mládežnícky šampionát odkazuje na veľkú množinu mladých športovcov, ktorí sa v budúcnosti môžu ukázať na seniorskom fóre. Pre Slovákov je tu dokonca možnosť "vystreliť" alebo sa aspoň ukázať doma.

V predošlých ročníkoch ME do osemnásť rokov zažiaril napríklad ukrajinský kladivár Michajlo Kochan, skokanka do výšky Jaroslava Mahučichová či fínska prekážkarka na 400 metrov Viivo Lehikoinenová. Slovensko doteraz získalo dva cenné kovy z tohto podujatia, v oboch prípadoch za nimi stál tréner Pavel Slouka. V roku 2016 si vybehala na osemstometrovej trati bronz Gabriela Gajanová a o dva roky neskôr bral rovnako tretie miesto Andrej Paulíny v behu na 800 metrov. Vrchní predstavitelia európskej atletiky zároveň rozhodli o tom, že halové majstrovstvá Európy seniorov bude v roku 2025 hostiť holandský Apeldoorn.