Program
Atletika - 10.06.2022 17:51

Fanúšikov na PTS potešila Ledecká, Kučera a Forsterová

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Preslávený tuzemský atletický míting PTS napísal tento týždeň už svoj 57. ročník. Pre zdravotné problémy doň nemohli zasiahnuť Ján Volko či Emma Zapletalová, avšak diváci v Šamoríne mohli sledovať viaceré fantastické výkony a hviezdy svetovej scény. Najväčšia pozornosť bola venovaná ženskému behu na 5-tisíc metrov, kde organizátori neostali nič dlžní svojim sľubom a zrodil sa najlepší čas histórie na slovenskom území. Silným vetrom skomplikovaný boj našej mužskej partie na 400 metrov o miestenku na európsky šampionát víťazný koniec nemal a chlapi sa usadili na šiestom, siedmom a ôsmom mieste. Väčšiu spokojnosť domácim spôsobila štvorstovkárka s prekážkami Daniela Ledecká a Martin Kučera aj šprintérka Viktória Forster.

​​Etiópčanka Gudaf Tsegayová sľúbila veľmi rýchlu päťtisícku a časom 14:31,91 vytvorila nielen nový rekord mítingu, ale v lepšom čase ešte žiadna žena na Slovensku túto trať neodbehla. Tento rekord je pritom ešte z 80. rokov. Samotná bežkyňa však verila v útok na svetový výkon roka. Ten jej skomplikoval vietor a preto sama po finiši so svojím výkonom spokojná nebola.

Ústrednú postavu mal aj mužský oštep či ženský najkratší šprint. Grenadčan Anderson Peters v tomto kalendárnom roku hádzal na šiestich mítingoch a všetky vyhral. Inak tomu nebolo ani na PTS-ke, kde svoj najlepší pokus poslal bez mála na 90-metrovú hranicu. Domáci Maximilian Slezák bral výborné štvrté miesto, keď svoje osobné maximum zlepšil o tri metre na 78,59m.

Ženský stometrový šprint patril favorizovanej Michelle-Lee Ahyeovej, ktorá sa tesne nezmestila pod jedenásť sekúnd. Naša Viktória Forster zlepšila svoj osobný rekord a čas 11,46 ju zapísal na 4. miesto napriek pomalšiemu štartu. Najkratší mužský šprint vyhral Američan Elijah Hall s časom 10,17 sekundy.

Míting mal jednu slovenskú víťazku. Zranenú Zapletalovú na 500 metrov prekážok výborne nahradila Daniela Ledecká, ktorá dokázala triumfovať v konkurencii bahrajnskej, portugalskej, slovinskej a brazílskej vyzývateľky s časom 57,12s. Rovnaká disciplína v mužskej kategórii priniesla druhé miesto Martina Kučeru za prvým Jacobom Paulom. Štyristometroví bežci Šimon Bujna, Miroslav Marček a Oliver Murcko verili, že šamorínske publikum pomôže vybojovať miestenku na ME do Mníchova, avšak s časmi cez 47 sekúnd sa zoradili na chvoste štartového poľa. Ženská osemstovka zameriavala slovenskú pozornosť na Gabrielu Gajanovú, ktorá zbiera bodíky pre júlový svetový šampionát a s časom 2:04,35 obsadila štvrté miesto.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora