Program
Atletika - 01.06.2022 11:54

Hviezdami Zlatej tretry Bolová, Girma aj Tamberi. Baluch s osobným rekordom

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Prestížny atletický míting Zlatá tretra napísal v utorok svoju 61. epizódu a súčasťou hlavného programu bol jediný Slovák. Najvýraznejším spôsobom zažiarila holandská prekážkarka Femke Bolová, ktorá v netradičnej disciplíne na 300 metrov cez prekážky zabehla historické svetové maximum a nový rekord mítingu ustanovil aj Lamecha Girma, etiópsky reprezentant v disciplíne steeplechase. K zápisu do historického čela ostravského podujatia nechýbalo veľa ani portorickej šprintérke cez prekážky Jasmine Camacho-Quinnovej a americkému guliarovi Joeovi Kovacsovi. Slušnú pozornosť si ukradol aj populárny taliansky skokan do výšky Gianmarco Tamberi. Čechov potešili dve druhé miesta, o ktoré sa postaral Radek Juška v skoku do diaľky a Nikola Ogrodníková v hode oštepom. Slovenskému fanúšikovi v národnom programe spravil osobným maximom radosť štvorstovkár cez prekážky Matej Baluch.

Za vrchol akcie možno označiť spomenutú ženskú trojstovku cez prekážky, kde sa očakával útok bronzovej olympioničky Femke Bolovej na doterajšie ostravské maximum z roku 2011. To vylepšila o výrazný rozdiel 1,3 sekundy. S veľmi dobrými časmi ju ponaháňala aj Viktoria Tkačuková s Annou Ryžikovou. Vôbec prvý raz sa niekomu podarilo na Zlatej tretre zabehnúť steeplechase pod osem minút a pod tento výkon sa podpísal Etiópčan Lamecha Girma. Ide zároveň o národný rekord a aktuálne najlepší výkon roka v tejto disciplíne. Na sklamanie domácich, oštepárska súťaž na poslednú chvíľu prišla o Barboru Špotákovú a v oklieštenej konkurencii si najlepšie viedla Elina Tzengková, ktorá hodila 65,40 metra. Mužský oštepársky úsek ovládol Anderson Peters z Grenady, ktorého tento rok drží fantastická forma. Skok do diaľky si pre seba uchmatol favorizovaný Maykel Masso, ženský skok o žrdi patril Tine Šutejovej zo Slovinska. Veľká pozornosť bola tradične venovaná aj mužskej stovke, ktorá opäť padla pod desať sekúnd. Postaral sa o to britský šprintér Reece Prescod a nechal tak za sebou Yohana Blakea.

Na rekord mítingu ašpiroval aj guliar Joe Kovacs, ktorý sa síce prezentovali dvomi pokusmi cez dvadsať metrov, no historické prvenstvo z toho nebolo a uspokojiť sa musel "len" s tohtoročným víťazstvom. Po najlepšom čase v histórii Zlatej tretry siahala aj prekážkarka na sto metrov Jasmine Camacho-Quinnová a len tesne jej ušiel pri vynikajúcom čase 12,56. Talianska hviezda Gianmarco Tamberi v skoku do výšky ukázal, že je takmer v olympijskej forme a zožal obrovský potlesk za skok vysoký 230 centimetrov. Zo sedadiel dvíhal aj záver mužskej osemstovky, v ktorom Emmanuel Wanyonyi tesne ukoristil prvenstvo v kensko-alžírskom súboji proti Slimanemu Moulovi.

Šimon Bujna sa vo farbách banskobystrickej Dukly ako jediný predviedol v hlavnom programe mítingu a zabehol si hladkú štvorstovku. Výsledkom bol čas 47,26 sekundy a siedme miesto. Pol sekunda mu chýbala na vyrovnanie osobného maxima. Na zlatom mítingu série World Athletics Continental Tour sa predstavil len druhý raz v kariére. Súčasťou národného programu bol na 400 metrov cez prekážky Matej Baluch, ktorý osobný rekord zlepšil druhý raz v priebehu piatich dní a s časom 50,21 sekundy vyhral. Mrzieť ho môže zaváhanie na poslednej prekážke, ktoré ho možno pripravilo o prekonanie päťdesiatsekundovej mety. "Mám trochu zmiešané pocity. Ďalší posun osobáku ma potešil, ale mohlo to byť už teraz pod 50 sekúnd. Mrzí ma, že to nevyšlo a aj presne viem, kde som prišiel o cenné stotinky – podobne ako v St. Pöltene aj teraz mi nevyšli deviata a desiata prekážka. V príprave sa na ne musím viac sústrediť," cituje jeho uvedomelé slová web Atletika.sk.