Program
Atletika - 30.05.2022 19:21

Dvadsaťštyri olympijských medailí sa "stretne" na Zlatej tretre

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Počas siedmich dní sa Európou preženú štyri prestížne a kvalitne obsadené atletické mítingy, ktoré majú v kalendári tohto športu prívlastok "zlatý". World Athletics Continental Tour Gold má vo svojom programe celkom dvanásť zastávok a piatou v poradí je Zlatá tretra v Ostrave. 61. ročník slávneho mítingu od našich susedov nebude chýbať v posledný májový deň v ponuke televízie JOJ Šport a hlásiť sa vám zakrátko budeme aj s eventami v Poľsku a Holandsku. U našich severných susedov sa v meste Bydhošť uskutoční Memoriál Ireny Szewinskej a o dva dni neskôr sa v Choržowe špičkoví športovci stretnú pod zastrešením Memoriálu Janusza Kusocinskeho.

Päť dní pred Zlatou tretrou organizátori uzavreli zoznam účastníkov a opäť tam figurujú obrovské mená medzinárodnej scény. Kvalitu sľubuje oštep, šprinty, guľa aj osemstovkárska sekcia. Ako informuje oficiálny web podujatia, v akcii budú držitelia dovedna 24 tokijských olympijských medailí, ktorých doplní domáca kvalita. Fanúšikovia sa môžu tešiť na hviezdnu prekážkarku zo stometrovej trate Jasmine Chamachovú-Quinnovú, ktorá je aktuálnou olympijskou šampiónkou a ambície nemôže mať iné ako ustanovenie rekordu mítingu. V mužskom šprinte by mal žiariť Ferdinand Omanyala aj Yohan Blake a veľký boj na osemstometrovej trati sľubuje trio Patryk Dobek, Amel Tuka a Nijel Amos.

Chýbať nebude ani oštepár Julian Weber, ktorého ambície vzrástli po zranení Johannesa Vettera, no proti nemu sa predstaví Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý, dvaja olympijskí medailisti. Top ženskými hviezdami s oštepom má byť Sara Kolaková a Maria Andrejczyková. Účasť v Ostrave potvrdila aj najúspešnejšia atlétka olympijskej histórie, šprintérka Allyson Felixová. Legendárna dvojstovkárka s jedenástimi olympijskými medailami absolvuje rozlúčkové turné, v rámci ktorého do programu zaradila aj Tretru. Guliarskej časti by mal dominovať Tom Walsh a Joe Kovacs, favoritom skoku do diaľky je Thobias Montler, aktuálna svetová dvojka disciplíny.

Už v roku 2021 sa vysielacie práva zo Zlatej tretry šírili do 140 krajín sveta, čo bude platiť aj tento rok. Okrem toho organizátori pripravili množstvo sprievodných aktivít, ktoré zahŕňajú aj oslavu Medzinárodného dňa detí. Pripravená bude športová zóna, doplnená o basketbalové, hádzanárske, parahokejové a americkofutbalové tímy z Ostravy. Stretnúť možno aj dominikánskeho šprintéra Félixa Sáncheza, ktorý však Českú republiku navštívi už len v pozícii trénera. Sám v minulosti osem rokov držal rekord mítingu.

Míting Ostrava Golden Spike sledujte v utorok 31. mája LIVE od 17:25!