Program
Atletika - 05.05.2022 17:51

Zlaté mítingy sa presúvajú z Ameriky do Afriky a Ázie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport
Atletika

Od začiatku apríla beží nový ročník Svetovej atletickej série, ktorej dvanásť najprestížnejších mítingov, s prívlastkom "zlatý", odvysielame aj na stanici JOJ Šport. Z amerického kontinentu sa akcia pomaly presúva do Afriky a Ázie, aby si následne štafetu prebrala Európa. Tradičnou zastávkou World Athletics Continental Tour Gold je aj česká Ostrava. Okrem nej atletická elita navštívi poľské mestá Bydhošť a Choržów, chorvátsky Záhreb, maďarský Stoličný Belehrad či holandské Hengelo, v ktorom minulý rok Emma Zapletalová splnila olympijský limit v pretekoch na 400 metrov.

Časy eventov v kenskom Nairobi či v japonskom Tokiu nie sú pre fanúšika z našich končín najideálnejšie, no obom sa oplatí dať šancu. Kip Keino Classic v metropole Kene píše svoju históriu len od roku 2020, no patrí medzi špecifické akcie v kalendári prestížnych atletických akcií. Nachádza sa totiž v nadmorskej výške 1612 metrov a pri menšom odpore vzduchu sa vedia vyblázniť najmä špecialisti na krátke a výbušné disciplíny. Pri dlhších behoch je už adaptabilita na prostredie s nižšou koncentráciou kyslíka veľkou výhodou domácich športovcov. Spomedzi držiteľov rekordov mítingu možno spomenúť Freda Kerleyho, ktorý je dvojnásobným víťazom v Diamantovej lige či strieborným medailistom z Tokia na stometrovej trati. Kladivársky rekord hodila poľská legenda a štvornásobný majster sveta Pawel Fajdek, zatiaľ čo oštep najďalej dohodil perspektívny Bielorus Aliaksej Katkavec, patriaci do elitnej desiatky svetového renkingu.

Japonský event Seiko Golden Grand Prix bol veľmi atraktívnym podujatím najmä minulý rok preto, lebo svetu predstavoval štadión pre olympiádu 2021. Dovtedy pôvodne Japoncami obsadený míting mal razom v zozname víťazov jednotlivých disciplín mená ako Justin Gatlin (bývalý olympijský víťaz a štvornásobný majster sveta v behu na 100 respektíve 200 metrov) alebo Mutaz Essa Barshim (úradujúci majster sveta a olympijský šampión v skoku do výšky). Na ľahkú váhu však neberieme ani domáce osadenstvo. Japonsko sa z najaktuálnejších olympijských hier vrátilo s dvomi medailami a nie náhodou táto akcia zapadla do prestížnej kategórie zlatých mítingov, ktorá je v IAAF hneď pod Diamantovou ligou.

Sledujte na JOJ Šport Svetovú atletickú kontinentálnu sériu 2022:

7. mája: Kip Keino Classic (Nairobi, Keňa)
8. mája: Seiko Golden Grand Prix (Tokio, Japonsko)
31. mája: Ostravská zlatá tretra (Ostrava, Česká republika)
3. júna: Memoriál Ireny Szewinskej (Bydhošť, Poľsko)
6. júna: FBK Games (Hengelo, Holandsko)
12. júna: NY Grand Prix (New York, Spojené štáty)
14. júna: Paavo Nurmi Games (Turku, Fínsko)
8. augusta: Memoriál Istvána Gyulaia (Stoličný Belehrad, Maďarsko)
4. septembra: Memoriál Kamily Skolimowskej (Choržów, Poľsko)
11. septembra: Hanžekovićov memoriál (Záhreb, Chorvátsko)