Program
Atletika - 03.06.2021 15:37

Američan prekonal osemnásťročný Boltov rekord na 200 metrov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Písal sa rok 2003, keď vtedy sedemnásťročný Usain Bolt ustanovil najlepší svetový výkon nedospelého atléta v šprinte na 200 metrov. Jeho čas 20,13 sekúnd bol v platnosti až do konca mája tohto kalendárneho roka. Potom sa na scéne objavil sedemnásťročný Erriyon Knighton a na tartane vo floridskom Jacksonville tento výkon zlepšil o dve stotiny. Čas 20,11 je najlepším výkonom na dvestometrovej trati od atléta do osemnásť rokov a väčšina atletických fajnšmekrov tak začína evidovať nové meno. Knighton pritom ani nebol top favoritom tejto disciplíny na mítingu American Track League a väčšia pozornosť bola venovaná Trayvonovi Bromellovi, ktorý je špecialistom najmä na stovku.

Oveľa viac sa však teraz píše o držiteľovi svetového rekordu medzi osemnásťročnými. S ohľadom na mužskú kategóriu, na olympiáde v Riu by s časom 20,11 sekundy bojoval o účasť v semifinále, no času na svoj progres má stále dosť a pred sebou maximá v kategórii dvadsaťročných. Tým je výkon tesne pod 20 sekúnd a rovnako ho drží Usain Bolt. Knighton pritom len v januári oslávil sedemnáste narodeniny a tento vek je podmienkou na registrovanie svojich výkonov medzi najlepšie v sekcii "U18". Môže byť teda celkom rád aj za načasovanie svojho životného výkonu.

Ešte nedávno sa nad kariérou profesionálneho šprintéra príliš nezamýšľal. Ako väčšina amerických vysokoškolákov, venoval sa americkému futbalu. Atletický tréner na univerzite vo Floride ho však presvedčil, aby to nejaký čas vyskúšal pod jeho taktovkou a jeho čuch na potenciál sa v tomto prípade nemýlil. Razom sa píše o veľkej šprintérskej nádeji, ktorá by mohla už v dohľadnej dobe atakovať ďalšie maximá, nielen tie vekovo obmedzené. Pokoriť osemnásť rokov platiaci rekord Bolta nie je maličkosťou.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora