Program
Atletika - 28.10.2020 15:17

Majstra sveta v šprinte suspendovali, kým nakupoval na Vianoce

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Americký šprintér Christian Coleman bral z ostatných atletických Majstrovstiev sveta zlato v "stovke", keď časom 9,76 sekundy nechal za sebou Gatlina, De Grassa či Blakea. Lenže následne sa dopustil porušenia antidopingových pravidiel, pre ktoré bol suspendovaný na dva roky. 24-ročný rodák z Atlanty sa bráni a postupy Atletickej federácie považuje za zvláštne. Pravdepodobne sa preto odvolá na Športový arbitrážny súd a jeho obhajoba bude stáť na vianočných nákupoch.

Podľa Jednotky pre integritu atletiky vynechal v priebehu roka tri antidopingové kontroly, čo ho pripraví o budúcoročnú olympiádu v Tokiu. Po januárovej a decembrovej absencii ho plánovali komisári navštíviť aj v apríli, no nenahlásil im miesto svojho pobytu, čo bol jeho tretí prešľap. Coleman bojuje najmä proti decembrovej chybe. Kontrola sa zvyčajne telefonicky ohlási vopred a je v jej záujme atléta zastihnúť. V tomto prípade však len zaklopala na jeho byte a keďže nik neotváral, dokumenty vypísala ako vyhnutie sa testovaniu.


Finálový šprint na sto metrov v Dohe priniesol štyri výkony pod hranicou 10 sekúnd

"Bol tam tendenčný zámer, aby som vynechal test. Nehovorte mi, že som vynechal test, keď sa bez môjho vedomia prikradnete k mojim dverám," bránil sa perspektívny šprintér, ktorý pozbieral v kariére už štyri cenné kovy z MS. Tvrdí, že v daný deň nakupoval na Vianoce. To je ľahko preukázateľné výpisom z jeho bankového účtu, nakoľko platil kreditnou kartou. O to väčším prekvapením bolo, keď na druhý deň dostal správu s informáciou, že sa mal úmyselne vyhnúť testu na zakázané látky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora