Program
Americký futbal - 14.07.2024 20:51

ČLAF má premiérovo slovenského šampióna

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Česká liga amerického futbalu eviduje historický zápis. Prvý raz v histórii sa jej šampiónom stal tím zo Slovenska, a síce Nitra Knights. Vo finálovej bitke dvoch "rytierov" hostil slovenský zástupca svojho soka doma na Mestskom štadióne pod Zoborom a zdolal ho 35:28 po predĺžení. Aj extratime sa hral v poslednom zápase sezóny premiérovo. Zaujala aj oficiálna návšteva 2243, ktorá je taktiež rekordom Snapbacks ligy.

Nech by sa už v sobotnom finále tešilo ktorékoľvek mužstvo, skloňovali by sa slová ako "prekvapenie" či "rozprávka". Ani Nitra ani Znojmo v minulosti nepatrili medzi elitné mužstvá ligy, no v semifinále sa obaja postarali o nečakaný postup. V samotnom finále začali lepšie domáci, ktorí hneď prvý drive premenili na touchdown. Vyšiel im aj záver prvého polčasu, kedy odskočili na skóre 14:0. Znojmo do prestávky manko skresalo na polovicu. Ako druhá, tak aj tretia časť skončila siedmimi získanými bodmi z každej strany. Roman Jones sa blysol 100-yardovým touchdownom a jeho tím necelé štyri minúty pred koncom riadnej hracej doby využili veľkú taktickú chybu pri rozohrávke súpera a vyrovnali na 28:28.

Hneď prvá akcia predĺženia priniesla rozhodnutie. Do štatistík si ho zapísal wide receiver Mário Bíro. Znojmo muselo kontrovať z posledného útoku stretnutia, čo mu nevyšlo a pod Zoborom vypukla obrovská oslava. Ide o prvé slovenské mužstvo v histórii, ktoré sa teší z titulu a celkovo siedmy tím, ktorý oslavuje zlato v histórii, trvajúcej tri desaťročia. Doteraz bol pohár v rukách štyroch pražských tímov, jedného jihlavského a jedného ostravského.