Program
Americký futbal - 17.07.2023 09:04

Steelers prvý raz prehrali, titul ide do Jihlavy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Šampiónmi českej Snapbacks ligy sú po dvoch rokoch hráči Vysočiny Jihlava. Vo finálovom zápase na domácej pôde dokázali zdolať Ostravu Steelers 42:28 a pripravili jej tak vôbec prvú prehru v aktuálnej sezóne. Jihlava potvrdila obrovskú kvalitu aj vzrastajúcu formu svojej ofenzívy. Už počas základnej časti zbierala priemerne 40,8 bodu na zápas, v semifinálovom súboji s Nitrou ich nahádzala 38 a cez štyridsiatku šla aj v Czech Bowle.

Pre Vysočinu Gladiators je to druhý majstrovský titul v histórii. Ostrava ostáva pri jednom zlate ešte z 90. rokoch a historickým tabuľkám kraľujú pražské tímy. Panthers pozbierali do roku 2010 jedenásť titulov, Black Panthers aj Lions zhodne po šesť a Black Hawks dva. Finálový zápas mal aj slovenské zastúpenie prostredníctvom Floriána Kotúľa na strane zdolaného tímu. Za najužitočnejšieho hráča duelu vyhlásili Jana Dundáčka.

Hoci sa 14-bodový rozdiel môže zdať ako presvedčivý, hralo sa vyrovnané stretnutie. Ostrava trikrát prehrávala, no vyrovnala na 7:7, 14:14 aj 21:21 a sedem minút pred koncom tak bolo skóre vyrovnané. Potom si však slovo vzal Dundáček, ktorý zabodoval 58-yardovým a 15-yardovým runom.

Novodobá Česká liga amerického futbalu, ktorej sa tento rok zúčastnili aj dve slovenské mužstvá, je pre Ostravčanov trochu zakliata. V roku 2017 a 2018 vo finále podľahli pražským "Čiernym panterom", o rok neskôr prehrali Czech Bowl proti Lions Praha a tento rok stroskotali v boji o trofej na štíte Gladiators. Prehra je o to bolestivejšia, že dovtedy Steelers vyhrali všetkých jedenásť zápasov, vrátane toho s "Gladiátormi" 34:26.