Program
Americký futbal - 10.01.2023 16:27

Spojil celú komunitu amerického futbalu. Hamlin je v poriadku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Hráč amerického futbalu Damar Hamlin je z najhoršieho vonku. 24-ročný defensive back Buffala Bills pred týždňom skolaboval v ligovom zápase proti Cincinnati Bengals a do nemocnice bol prevezený v kritickom stave. Boj o život vyhral vďaka lekárskemu personálu v špičkovom University of Cincinnati Medical Center. To sa na šťastie pre Hamlina nachádzalo len zhruba šesť kilometrov od dejiska zápasu. Ku športovcovej zástave srdca nedošlo pri žiadnom brutálnom hite, ale bežnom súboji pre tento šport. Lekári z celého sveta sa zhodli, že šlo o nešťastnú zhodu okolností a náraz prišiel v najnevhodnejšom zlomku sekundy, kedy je srdce zraniteľné. Úder vtedy nemusí byť mimoriadne silný a rovnako mohla skončiť napríklad "slávna" hlavička Zinedina Zidana do Marca Materazziho.

Na návrat domov si ešte bude musieť chvíľu počkať. Zo Cincinnati bol prevezený do inej nemocnice, kde už nebudú musieť riešiť jeho kritický zdravotný stav, no ostane na pozorovaní. Po pondelkovej hospitalizácii sa v stredu prebral a v piatok prostredníctvom videohovoru komunikoval so svojimi spoluhráčmi. Tí medzitým v závere základnej časti absolvovali ďalší zápas. Výhra nad New England Patriots natiahla neporaziteľnosť na sedem stretnutí a Bills kotvia na druhom mieste svojej konferencie AFC. Celkovo sa od Hamlinovej zástavy srdca v NFL odohralo už šestnásť zápasov a viaceré z nich niesli odkaz k mladému bekovi.

Podporu mu prostredníctvom sociálnych sietí vyjadrili kluby naprieč celou ligou, zatiaľ čo fanúšikovia Bengals a Bills sa po zrušenom spoločnom zápase vydali k Univerzitnej nemocnici a spoločne sa modlili za zlepšenie hráčovho zdravotného stavu. Mimoriadne zisky hlásila aj Hamlinova nadácia Chasing M's, ktorá len deň po zranení hlásila prijatých viac ako 8 miliónov dolárov. Populárnymi sa stávajú aj tričká so srdiečkom, ktoré cez sociálne siete priaznivcom poslal Hamlin priamo z nemocničného lôžka a otázkou, ktorú položil spoluhráčom ako prvú: "Vyhrali sme?"

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora