Program
Hokej - 06.04.2023 20:07

Slovensko môže získať naspäť priamu olympijskú miestenku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V roku 2004 bola slovenská mužská hokejová reprezentácia na 3. mieste svetového renkingu. V roku roku 2010 sme boli siedmi a v aktuálnom desaťročí sa už nachádzame na tenkej hranici top desiatky. Dôsledkom toho bolo, že náš tím nemal isté miesto na olympijskom turnaji v Pekingu. Naň sme sa nielenže úspešne kvalifikovali, ale ukoristili sme senzačný bronz. Na najaktuálnejších dvoch majstrovstvách sveta sme postúpili do štvrťfinále a naša situácia sa vďaka tomu citeľne zlepšila. Pred najbližším šampionátom sme na 7. mieste a pokiaľ udržíme top osmičku aj po turnaji, na OH v Miláne sa dostaneme opäť priamo.

Mužský olympijský turnaj v roku 2026 pojme 12 mužstiev, pričom každý bude mať vo svojom kádri 22 korčuliarov a troch brankárov. Ako obhajcovia bronzu by tam Slováci určite chýbať nemali a nechceli. Na prelome augusta a septembra 2024 vyvrcholí olympijský kvalifikačný turnaj, z ktorého sa na olympiádu dostanú tri tímy. Celky z 9. až 17. miesta rebríčka IIHF sú dosadené do posledného kvalifikačného kola. Z predkôl ich doplní trio nižšie postavených tímov. Také niečo sa nás týkalo v auguste 2021, kedy sme na bratislavskom zimnom štadióne zdolali Rakúšanov, Poliakov aj Bielorusov.

Slováci za sebou držia Nemcov, Dánov a Lotyšov. Okrem nášho účinkovania na MS 2023 bude podstatné aj umiestnenie týchto mužstiev. Po nich sa aktuálny kvalifikačný cyklus so šampionátmi 2020 až 2023 zatvára a s vyhliadkami na Miláno sa bude hľadieť na takýto rebríček. Hokejistky by sa chceli v Taliansku predstaviť len druhý raz v olympijskej histórii v ére samostatnosti, no tie kvalifikačný turnaj s určitosťou neminie. Top šestku svetového poradia na OH doplní domáce družstvo Talianska. Slovenky sú na 15. mieste a okrem posledného kvalifikačného kola vo februári 2025 sa ich môže týkať aj decembrové predkolo.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora