Program
Hokej - 27.08.2022 19:51

Hokejový World Cup naberá reálne kontúry. Dejiskom môže byť aj Praha

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Už v roku 2016 chcela NHL spoločne s Hráčskou asociáciou obnoviť zašlú slávnu Svetového pohára v hokeji. Ten sa hrával ešte ako Kanadský pohár od 70. do 90. rokov a na prelome milénií sa na scéne objavil v "novodobej" verzii. V roku 2024 sa takmer s určitosťou dočkáme pokračovania a najlepšia liga sveta plánuje vyčlenenie sedemnásťdňového okna počas februárového programu. Základná časť eventu by sa mohla hrať na dvoch kontinentoch - okrem severoamerického aj v Európe - a vyvrcholenie s bojom o celkový triumf by sa zjednotil na konkrétnom kanadskom alebo americkom ľade. Vrchní predstavitelia NHL si preto počas týždňa prešli Európou a v Paríži si dohodli stretnutie s Lucom Tardiffom, šéfom IIHF. Podľa doteraz zverejnených správ sú debaty plodné a veci sa raketovo hýbu vpred.

Pred ôsmimi rokmi turnaj hralo osem tímov, vrátane "zlepeného" mužstva Európy či výberu severoamerických talentov do 23 rokov. Tímy "do počtu" sa ukázali byť silnejšie ako sa predpokladalo a Európa dokonca hrala finále proti Kanade. Budúci ročník počíta s trinástimi tímami a väčšiu šancu ukázať sa dostanú národné výbery. Neistá je účasť Ruska a počíta sa s kvalifikačným kolom, z ktorého osmička najlepších pôjde do hlavnej fázy.

Klubový web NHL dokonca pred časom šiel o svojich úvahách oveľa ďalej ako sú samotné rokovania a načrtol možnosti, ako by mohli byť jednotlivé reprezentácie zložené. World Cup tradične počíta najmä s hráčmi z profiligy a Slovensku by tak mohli výrazne pomôcť drafty 2022 a 2023. Brankára Jaroslava Haláka, ktorý bude mať v čase turnaja už 39 rokov, by dopĺňal Dávid Hrenák. Toho v roku 2018 vydraftovalo Los Angeles a po piatich univerzitných rokoch v NCAA sa chystá na svoju druhú sezónu v AHL. Z Európy ich môže doplniť Adam Húska či Patrik Rybár, hoci obaja počas leta zamierili do Ruska. Piliermi obrany by mal byť Erik Černák a Martin Fehérváry, s ktorými bude zadné rady dotvárať Šimon Nemec. Ten by si po nedávnom drafte do februára 2024 už mohol vybudovať slušné miesto v New Jersey. Spomína sa aj Samuel Kňažko, pohybujúci sa v štruktúrach Columbusu a európski legionári Christián Jaroš, Martin Marinčin a Peter Čerešňák. Ofenzíva by mohla stáť na Tomášovi Tatarovi, Filipovi Mešárovi, Jurajovi Slafkovskom, Adamovi Sýkorovi, Mariánovi Studeničovi, Adamovi Ružičkovi a Martinovi Pospíšilovi. Doplní ich Richard Pánik, Martin Chromiak, Dalibor Dvorský či Pavol Regenda. Web profiligy sa samozrejme koncentroval na hráčov, ktorých majú jednotlivé reprezentácie v Amerike. Preto nevenoval pozornosť napríklad Michalovi Čajkovskému, Marekovi Hrivíkovi, Mislavovi Rosandičovi, Tomášovi Jurčovi, Michalovi Krištofovi či Róbertovi Lantošimu.

V rovine špekulácií sa už hovorí aj o tom, kde by sa kvalifikačné kolo Svetového pohára malo či mohlo hrať. Záležať bude napríklad na jeho účastníkoch, pretože o formáte je zatiaľ známe veľmi málo. Niektorí by mohli mať istú účasť a reč je o Kanade a Spojených štátoch, ktorých by zo súčasného rankingu mohli doplniť Fíni či Švédi. Tento a budúci rok by sa vybrané zápasy NHL mali odohrať na niektorých európskych štadiónoch, kde vznikne výborná vyjednávacia pozícia na prípravu "worldcupovej" pôdy. Tento rok voľba padla na Berlín a Prahu. Slovkom sa však patrí spomenúť aj kolínsku Lanxess Arenu, ktorá je s kapacitou 18 500 miest najväčším európskym stánkom a príliš nezaostáva ani 17-tisícová PostFinance Arena v Berne.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora