Program
Hokej - 22.08.2022 20:43

Dvorský Američanov sklamal, našli iné horúce želiezko

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Po konci juniorského hokejového šampionátu si tradične berú slovo zámorskí experti, ktorí pozorne sledovali prospekty pre najbližšie dva drafty NHL. Za najväčšiu slovenskú nádej pre rok 2023 je považovaný zvolenský odchovanec Dalibor Dvorský, momentálne pôsobiaci v AIK Štokholm. Aj on bol súčasťou tímu, ktorý získal v štyroch zápasoch len dva body a obsadil posledné miesto svojej skupiny. Podľa mnohých šlo o sklamanie generácie, ktorá do Edmontonu cestovala v oklieštenom zložení. Nečakane však za seba neodsunula Lotyšsko, ktoré sa na juniorský šampionát elitnej kategórie dostalo po piatich rokoch, a to len pre ruskú neúčasť.

Na umiestnenie sa rýchlo zabudne, no stopu nechali samotní mladíci. Zámorský expert Corey Pronman z uznávaného magazínu The Athletic v našom tíme spomenul dve mená: "Dvorský hral dobre v presilových hrách, no nedarilo sa mu tvoriť hru pri rovnovážnom počte hráčov na ľade. Môže za to nedostatočná rýchlosť aj slabšie fyzické parametre. Síce stále patrí medzi najsľubnejších a najtalentovanejších hráčov pre budúcoročný draft, no chýbajúce tempo mu môže uškodiť," zhodnotil sedemnásťročného centra. Dodáva, že v sezóne 2022/23 bude pravdepodobne nastupovať v druhej švédskej mužskej lige, ktorá sa vyznačuje vysokým tempom hry. To pre Dvorského môže byť problém, pre ktorý mu hrozí prepad v odhadovanom poradí.

Pronmana zaujal iný Slovák. "Nemyslím si, že Štrbák herne vyčnieval, ale ako 2005-ka si na turnaji hráčov z ročníka 2002 zastal svoje miesto. To je celkom pôsobivé. Technicky je pomerne dobrý a aj dobre korčuľuje. Na turnaji ukázal náznaky veľkého talentu ako líder presilovkovej formácie. Mohol by byť jedným z najlepších defenzívnych hráčov na budúcoročnom drafte," zhodnotil mladého Košičana, ktorý hokejovo rastie vo Fínsku a ďalšie kroky by mali smerovať na americkú univerzitnú scénu. Popri Maximovi Štrbákovi vymenoval aj ďalších juniorov, ktorých šampionátové výkony sa mu páčili. Zo zlatého kanadského tímu sa tam dostal 17-bodový kanadský center Mason McTavish a ofenzívny obranca Olen Zellweger. Vychválil korčuliarske schopnosti švédskeho beka Emila Andraeho a všestrannosť Fína Robyho Jarventieho. Medzi brankármi ho najviac zaujal Švéd Jesper Wallstedt a poklonu dostal aj český krídelník Jiří Kulich, ktorého si už tento rok z 28. miesta vybralo Buffalo, a perfektne sa chopil úlohy skúseného lídra v mladom tíme, ktorý takmer ukoristil cenný kov.

Naopak, zopár kritických slov si okrem Dvorského odniesli aj už vydraftovaní Fíni Ville Koivunen a Brad Lambert. Obaja útočníci mali byť ťahúňmi tímu, no veľký talent na ľade neukázali a kým prvý menovaný nezískal ani bod, druhý strelil jediný gól. Pronman bol kritický aj ku Američanovi so slovenskými koreňmi Matthewovi Kniesovi, ktorý v rozhodujúcich momentoch nebol schopný vziať veci na seba a aj preto USA vypadli už vo štvrťfinále. Súčasťou "zoznamu sklamaní" bol aj forward Simon Edvinsson, ktorý si to tak trochu odskákal za celú neproduktívnu švédsku ofenzívu, pričom dobre stavaná čerstvá posila Detroitu postrácala priveľa pukov a naznačila tak, že na rýchlosť hry v NHL rozhodne nie je pripravená.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora