Program
Futbal - 06.04.2023 16:53

Šéf La Ligy chcel potopiť Barcelonu. Posielal vraj falošné kompro

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Španielskym futbalom momentálne otriasa vážne korupčné podozrenie, ktoré má na krku FC Barcelona. Päť majstrovských titulov, ktoré tento tím získal v rokoch 2011 až 2019 nemusia byť košér a miestna štátna prokuratúra vzniesla obvinenie na klub za údajné uplácanie rozhodcov. Prípad, ktorý nesie meno "Negreira" vznikol potom, ako vyšli najavo klubové platby na účet Josého Máriu Enriquéza, vtedajšieho viceprezidenta komisie španielskych rozhodcov. Celkovo malo ísť o vyše 7-miliónovú sumu a veľmi aktívny bol aj prezident La Ligy Javier Tebas, ktorý ochotne prokurátorovi posielal dôkazové materiály proti FBC. Teraz však vyšlo najavo, že tie boli možno sfalšované.

Ku španielskemu webu La Vanguardia sa mali dostať interné informácie z prostredia vyšetrovateľov, podľa ktorých Tebas dodával na barcelonských prezidentov Josepa Bartomeua a Sandra Rosella zmanipulovaný kompro materiál. Malo ísť napríklad o ručne písaný list bývalého člena ligového predstavenstva, ktorý je už po smrti, a predmetnú správu podával ku úplne inému prípadu, než bol ten barcelonský. Hoci čelný funkcionár ligy tieto obvinenia odmieta, v radoch katalánskeho veľkoklubu si vyrobil množstvo nepriateľov a tí teraz žiadajú jeho odstúpenie alebo odvolanie. "Žiadame prezidenta La Ligy, aby verejne vystúpil a ponúkol vysvetlenie. FC Barcelona, ako v ostatych týždňoch zhodnotil aj prezident Joan Laporta, má pocit, že je obeťou mediálneho lynču pre udalosti, ktoré sa nikdy nestali," píše sa v stanovisku klubu.

Prípadné kupovanie rozhodcov v čase, kedy Messi, Iniesta, Dani Alves, Neymar, Rakitić alebo Pedro dotiahli mužstvo k množstvu titulov aj turnajových triumfov, je vážne a prepieralo sa na všetkých fórach. Zároveň však dokazovanie a vyšetrovanie po štyroch rokoch nebude vôbec jednoduchou úlohou. Jeho manipulovanie proti druhému najúspešnejšiemu tímu v histórii ligy je nemenej veľkým problémom. Tebas pritom nie je v spore s Barcelonou prvý raz a klub viackrát upozorňoval na nespravodlivý meter, ktorý sa snažil rodák z Kostariky uplatniť pri riešení problémov, týkajúcich sa kráľovského klubu a slávneho celku z viackrát problémovej katalánskej oblasti.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora