Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Koho uvidíme na ľade? PROFILY hráčov slovenskej reprezentácie na MS v hokeji
Zdielať na

Koho uvidíme na ľade? PROFILY hráčov slovenskej reprezentácie na MS v hokeji

BRATISLAVA / Finálna nominácia slovenskej reprezentácie na MS v hokeji 2024 v Česku je tu! Pozrite sa, kto sú hráči, ktorí za nás zabojujú o medaily.

Brankári: 

Samuel Hlavaj 

TASR

Príbeh, ktorý fanúšikov baví a budúce brankárske hviezdy láka. V uplynulej sezóne sa vďaka svojim výkonom prepracoval z I. slovenskej hokejovej ligy až na majstrovstvá sveta v hokeji. Aktuálne sa teší z dvojročnej nováčikovskej zmluvy s klubom NHL Minnesota Wild. Sezónu odchytal v najvyššej českej súťaži v drese Plzne. 

​Stanislav Škorvánek 

TASR

Premiéra v reprezentačnom drese na svetovom šampionáte prišla vlani, keď mal 27 rokov. Výborné výkony v drese extraligových Michaloviec ho opäť posunuli nielen do tímu Slovenska, ale aj na šampionát do Česka. A medzitým stihol z východu Slovenska prestúpiť do Hradca Králové v českej najvyššej súťaži.

Matej Tomek 

TASR

V Litvínove sa predviedol výbornými výkonmi a v drese českého extraligistu by mal pokračovať už tretiu sezónu. Môže sa pochváliť bronzovou medailou z olympiády v roku 2022. Ak slovenský tím postúpi do štvrťfinále, oslávi na majstrovstvách sveta v Česku narodeniny.

Obrancovia: 

Peter Čerešňák 

TASR

Na majstrovstvá sveta odcestoval len 10 dní po narodení syna. Ten mu dal zabudnúť na neúspešné finále českej extraligy, keď jeho Pardubice neuspeli v súboji s Třincom. Bol druhým najlepším obrancom play off, v 16 dueloch nazbieral 10 bodov (2+8). 

Martin Fehérváry 

TASR

Keď jeho Washington vypadol v play off NHL s New York Rangers oznámil, že rád príde reprezentovať. Keďže bol najproduktívnejší hráč a aj najlepší strelec svojho tímu, zostáva veriť, že mu forma ostala. Do slovenského dresu sa vracia po dvoch rokoch.

František Gajdoš 

TASR

Prvý Bardejovčan v reprezentácii, teda vlani. Dnes sa opäť teší z nominácie na majstrovstvá sveta. V play off najvyššej slovenskej súťaže bol najproduktívnejším slovenským obrancom. Z majstrovskej Nitry však odchádza do Litvínova, ktorému sa upísal na dva roky. 

Andrej Golian 

TASR

Na majstrovstvách sveta zažije premiéru. Vlani ho o túto šancu pripravila zlomenina v pravom zápästí. Na na svetovom šampionáte hral zatiaľ len za juniorskú reprezentáciu a SR18. Obranca HC Slovan Bratislava si môže po nevydarenej klubovej sezóne vylepšiť chuť.

Mário Grman

TASR

Spoluprácu s Vítkovicami, kde odohral uplynulú sezónu, ukončil po vzájomnej dohode s klubom. Na svetovom šampionáte sa predstaví po piaty raz (2018, 2021, 2022, 2023). Patrí k niekoľkým hráčom, ktorí sú v kádri reprezentácie od začiatku prípravy. 

Michal Ivan

TASR

​Na majstrovstvá sveta do Ostravy cestuje po tom, čo si v najvyššej českej súťaži urobil osobný rekord, keď počas sezóny nazbieral 14 bodov. S Libercom pred pár dňami predĺžil zmluvu o rok, bude to už jeho štvrtá sezóna v tomto klube. Predstaví sa na štvrtom svetovom šampionáte.

Patrik Koch 

TASR

Má za sebou splnenie sna - premiéru v drese Arizony v NHL. No sezónu dohral v AHL. Za Tucson v 65 zápasoch nazbieral 15 bodov, z toho jeden gól. Na majstrovstvách sveta sa v drese SR predstaví po tretí raz. 

Šimon Nemec 

TASR

Len málokto sa môže pochváliť takými úspechmi v dvadsiatich rokoch ako tento obranca. Ide už na štvrté seniorské majstrovstvá sveta, so seniormi získal bronz na olympiáde. Obranca New Jersey Devils má za sebou vydarenú sezónu v NHL, v 60 dueloch si pripísal 19 bodov.

Útočníci: 

Peter Cehlárik

TASR

Má bronz z olympijských hier 2022, bronz z MS juniorov, v roku 2021 sa stal najlepším útočníkom svetového šampionátu IIHF. Uplynulá sezóna sa skončila v švédskom Leksande ešte koncom marca, a tak sa na ľad tešil.

Marek Hrivík 

TASR

Počas prípravy na majstrovstvá sveta si doliečoval zranenie v dolnej časti tela. Budú to už jeho štvrté celkovo. Hráč švédskeho Leksandu bol v reprezentácii viackrát kapitánom, aj na bronzovej olympiáde v roku 2022. Platí o ňom, že v reprezentačnom drese dozrieva ako víno.

Lukáš Cingel 

TASR

Skúsený útočník má v reprezentácii už za sebou viac ako 50 zápasov. Bol jej súčasťou na olympijských hrách a tieto majstrovstvá sveta budú už jeho tretie. Pôsobí v Česku, a to už od roku 2012, aktuálne v extraligovej Komete Brne.

Viliam Čacho

TASR

Vlani si užil na majstrovstvách sveta premiéru. Patrí medzi univerzálov v našom tíme, môže hrať na krídle i na centri. Prichádza z českého Třinca, kde si užil premiérovo oslavy titulu. V 21 zápasoch play off dal dal 2 góly a pripísal si 3 asistencie.

Marko Daňo

TASR

V drese českého extraligového Třinca sa po tretí raz tešil z titulu majstra. Vo vyraďovacej časti patril k najproduktívnejším hráčom (6+6). Verí, že si formu prenesie aj do reprezentácie. Čaká ho už piaty svetový šampionát.

Libor Hudáček

TASR

Už ôsmy štart na svetovom šampionáte. Pri zisku majstrovského titulu s Třincom, jeho už druhého v tomto klube, bol najproduktívnejším hráčom play off, keď nazbieral 16 bodov (6+10). Má striebro z majstrovstiev sveta 2012 a bronz z olympijských hier 2022.

Martin Faško-Rudáš 

TASR

Neustále zlepšovanie sa mu vynieslo novú dvojročnú zmluvu s opciou v Liberci. Inak v Česku počas troch rokov pôsobenia pribral 14 kilogramov, ale cielene. Pred štyrmi rokmi si v slovenskom drese zahral na svetovom šampionáte v Rige.

Andrej Kudrna

TASR

Nenápadný líder, skúsený hráč psobiaci v českom Litvínove. Sezónu zakončil s bilanciou 21 bodov v základnej časti (8+13), v 13 zápasoch play off dal 3 góly. Zahrá si na štvrtom svetovom šampionáte, raz Slovensko reprezentoval na olympijských hrách.

Matúš Sukeľ 

TASR

V Litvínove tento center pôsobí už tretiu sezónu, v 13 zápasoch play off nazbieral 5 bodov (1+4). Ide na štvrté majstrovstvá sveta. Rád spomína na tie v roku 2019 na Slovensku, keď bol v Košiciach s 5 gólmi najlepším strelcom Slovákov.

Miloš Kelemen 

TASR

K reprezentácii SR sa pripojil až v Ostrave, keďže sa sa v polovici apríla rozrástla rodina a chcel s ňou stráviť trošku času. Pôsobí pravidelne v AHL, v tíme Tucson Roadrunners. Zahral si aj v NHL za Arizonu. Má bronz z olympiády v roku 2022. Budú to jeho tretie majstrovstvá sveta.

Martin Pospíšil 

TASR

Počas prípravy nehral, doliečoval si zranenie. O to viac sa tešil na svetový šampionát, kde bude mať premiéru. Hráč klubu NHL Calgary Flames zaznamenal počas 63 zápasov 24 bodov (8+16). V zámorí patrí k najtvrdším hráčom, v slovenskom drese sľubuje miernejšiu hru.

Pavol Regenda 

TASR

V drese reprezentácie sa mu vždy darilo, má bronz z olympiády 2022 (3+1), v tom istom roku sa s 5 gólmi stal najlepším strelcom Slovenska na majstrovstvách sveta. Väčšinu prebiehajúcej sezóny strávil v tíme San Diego Gulls v AHL, so štatistikou 34 (19+15) bodov bol tretí najlepší strelec tímu.

Juraj Slafkovský

TASR

Druhú sezónu v Montreale Canadiens ukončil s bilanciou 50 bodov (20+30), čo je jeho nové kariérne maximum. V reprezentácii mu už pred šampionátom prisúdili pozíciu lídra. Má bronz z olympiády 2022, cestuje na tretí svetový šampionát.

Tomáš Tatar 

TASR

Pre skúseného útočníka bude šampionát aj bojom o novú zmluvu. Rád by si vylepšil aj dojem zo uplynulej sezóny v NHL, ktorú odohral v drese Colorada a Seattlu a bola jeho najhoršou v kariére. Má striebro z majstrovstiev sveta 2012. Tento šampionát bude pre neho siedmym.

Súvisiace články

Najčítanejšie