Program
Hokej - 16.01.2023 18:03

Veľa pozitív vyplynulo z MS dievčat do osemnásť rokov

Nedeľným finále skončili 15. Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov. Slovenky obsadili konečné 6. miesto, zlato berie Kanada. Favoritky zo Severnej Ameriky hľadali na turnaji konkurenciu len ťažko. Potrápiť ich dokázalo iba Fínsko v semifinálovom súboji, keď padlo po predĺžení. Všetky ostatné duely Kanaďanky vyhrali minimálne dvojgólovým rozdielom, pričom nad Fínskom vyhrali v základnej skupine 8:0 a vo finále rozdrvili Švédsko 10:0. Američanky sú bronzové po výhre nad Fínskom 5:0. Slovenský tím v základnej skupine vyhral nad Švajčiarskom a Japonskom, padol s Českou republikou a bral tak druhú priečku. Vo štvrťfinále Slovenky nestačili na Švédsko pomerom 1:6 a v boji o konečné umiestnenie opäť nestačili na Česko.

Najčastejšou témou diskusií fanúšikov, a nielen tých slovenských, je Nela Lopušovanová. Štrnásťročná útočnícka sa na čas stala top trendom vo vyhľadávaní v databáze Eliteprospects. V piatich zápasoch nazbierala 12 kanadských bodov. "V porovnaní s konkurenciou sme mali mladý tím a v tejto kategórii špeciálne je cítiť vekový rozdiel. Zároveň tie popredné družstvá pôsobili kompaktnejšie, keďže majú v kádroch skúsenejšie a staršie dievčatá. Rozdiely sú badateľné aj v súbojoch či v mentálnej pripravenosti. Ak sa pozriem dovnútra nášho tímu, mali sme kvalitnejšiu ofenzívu ako defenzívu. Potrebujeme nájsť aspoň dve alebo tri obrankyne, ktoré sú o niečo kreatívnejšie, aby sme mohli posielať presnejšie puky smerom dopredu. Rovnako by nám to pomohlo pri presilovkách, v ktorých sme boli málo efektívni," zhodnotil účinkovanie našich dievčat kouč Miroslav Mosnár.

Perspektíva v našom kádri by mohla byť prísľubom aj pre reprezentáciu žien. Tá sa aktuálne nachádza v druhej najsilnejšej výkonnostnej divízii a na aprílovom šampionáte skončila na štvrtom mieste v šesťčlennej konkurencii. Prím hrá Kanada pred Spojenými štátmi americkými. Top päťku dopĺňa Fínsko, Švajčiarsko a Rusko. Na šampionáte osemnásťročných hokejistiek bola Slovenka Lívia Debnárová siedmou najlepšou brankárkou turnaja s úspešnosťou 86,05 percenta. Do najlepšej desiatky turnajovej produktivity sa okrem Lopušanovej zmestila aj Ema Tóthová. Päťgólová Zuzana Dobiášová sa zase radila do popredia streleckých štatistík.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora